Pilates

Metoda este cunoscuta si astazi sub numele creatorului sau, Joseph H. Pilates. Filosofia lui Pilates se poate rezuma in aceasta fraza ”dezvolta corpul in mod echilibrat, corecteaza posturile gresite, revigoreaza fizicul si mintea si ridica spiritul”. Aceasta poate constitui si astazi o definitie valabila a unei mari parti dintre disciplinele holistice sau Body Mind.

Aceasta metoda de gimnastica a fost creata, modificata si in final codificata de-a lungul secolului trecut, ceea ce se poate considera o viata intreaga, aceea a lui Joseph Hubertus Pilates, dedicata dezvoltarii acestei metode.

Nascut langa Dusseldorf, Germania, in 1880, este un exemplu clar de fizic ”antisportiv”, nedotat de mama natura. De tanar sufera probleme de sanatate, printre care febra reumatica si astm. Aceste probleme il imping sa practice, cu succes, diverse activitati sportive (schi, inot, gimnastica, yoga si body building) care sculpteaza fizicul atat de mult incat, la 14 ani, pozeaza ca model de anatomie.

In timpul Primului Razboi Mondial, Pilates incepe sa lucreze ca ajutor in spitalul din lagar. Modifica paturile schimband arcurile si folosindu-le ca rezistente, creand astfel un prim echipament care serveste la reabilitarea pacientilor. Medicii spitalului incep sa ii asculte sfaturile vazand imbunatatiri musculare la pacientii tratati.

Patul cu arcuri modificat poate prin urmare sa fie considerat primul model experimental al aparatului care astazi se numeste Pilates Reformer

Din anii 40, conceptul Pilates devine cunoscut si foarte practicat nu doar la New York, dar si in orase in care creatorul Pilates este adesea invitat sa predea.

Studii recente arata ca aproximativ 85% dintre adulti sufera de LBP (low back pain) iar 10% dintre ei au o durere cronica. In acest caz, instructorii de pilates, prin aceasta metoda foarte frumoasa, pot contribui cu succes la cresterea calitatii vietii celor cu care lucreaza.